Gemeente Soest tekent Convenant Duurzame Woningbouw

10-10-2022 678 keer bekeken

Net als andere gemeenten in de provincie Utrecht, gaat gemeente Soest veel woningen bouwen. Dit wil de gemeente het liefst zo duurzaam mogelijk doen. Daarom tekende de gemeente op 29 september het Convenant Duurzame Woningbouw provincie Utrecht.

In het convenant staan afspraken die overheden en bedrijven met elkaar maakten over toekomstbestendig bouwen van woningen. Door deze afspraken worden de duurzaamheidseisen helder voor iedereen. Daarmee is het mogelijk om de voorbereiding van woningbouw te versnellen en dat scheelt kosten.

Wethouder Suna: “Als gemeente vinden we de duurzaamheid en klimaatbestendigheid van onze woningen heel belangrijk. Nieuwe woningen duurzaam bouwen is een stuk makkelijker en goedkoper dan bestaande huizen aanpassen. Met de eisen uit dit convenant is het voor alle bouwende partijen duidelijk waar ze aan moeten voldoen als ze willen bouwen in Soest en Soesterberg.”

De eisen in het convenant zorgen ervoor dat nieuwbouwwijken beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittegolven en hevige regenbuien. Dit voorkomt kosten en schade in de toekomst. Bovendien zorgen de energie-eisen voor een lagere energierekening voor bewoners. Tot slot heeft duurzame woningbouw een kleinere impact op het klimaat. Daardoor draagt duurzame woningbouw minder bij aan klimaatverandering en de kosten die dat met zich meebrengt.

Het convenant is tot stand gekomen met experts op het gebied van woningbouw en duurzaamheid van overheden en marktpartijen zoals ontwikkelaars, aannemers en brancheorganisaties. Met het convenant spreken de ondertekenaars af dat zij aanvullende, bovenwettelijke, eisen stellen op het gebied van duurzaamheid bij woningbouwprojecten. Het gaat om eisen over energie, circulariteit, klimaatadaptatie, natuurinclusiviteit, gezonde leefomgeving en duurzame mobiliteit

Cookie-instellingen