Subsidie voor afkoppelen hemelwater en andere groene maatregelen

10-06-2022 556 keer bekeken {0} reacties

Soesterberg ligt op een plateau van de Utrechtse Heuvelrug, vanwege deze ligging is de grondwaterstand laag en zakt water makkelijk weg in de bodem.

Om de grondwaterstand zo veel mogelijk op peil te houden worden alle nieuwe woningen in Soesterberg standaard gebouwd met een oplossing om regenwater niet meer naar het riool te laten stromen. Want zeg nou zelf, het schone water eerst vermengen met vuil water en dan verpompen via een leiding over de berg heen naar de zuiveringsinstallatie kilometers verderop, dat is toch echt iets van de vorige eeuw?

Foto: Van Asch

Maar wat levert dat nou eigenlijk op?
Als voorbeeld nemen we het woongebouw de Drie eiken in Soesterberg, De eigenaar van het pand, Cocon Wonen, heeft opdracht gegeven om het schone regenwater van het riool los te koppelen en voortaan in de bodem te laten zakken. Dat is voor dit gebouw maar liefst 1610 m2 dakoppervlak. Bij een bui van 10 mm, stroomt er dus 16,1 m3 dat is 16.100 liter regenwater naar de bodem. En dat is allemaal nieuw grondwater. Dat nieuwe grondwater vult onze voorraad weer aan, water voor kraanwater,  water voor onze gewone bomen en planten, maar ook water voor de bijzondere natuur op iets meer afstand van Soesterberg.

De Gemeente Soest is uiteraard blij met dit soort initiatieven en heeft daar mooie subsidieregelingen voor. Wil jij ook slimmer bezig zijn voor de natuur en het milieu? Kijk eens op de site van de gemeente Soest en ontdek of er ook voor jou  interessante subsidiemogelijkheden zijn.

Gemeentelijke subsidieregelingen | Gemeente Soest

 

Cookie-instellingen