De Groene Hoogte is bijna af, tijd voor een feestje

11-03-2022 596 keer bekeken

Afgelopen woensdag was het feest in het park van De Groene Hoogte, de nieuwe buurt op het voormalig terrein van Kontakt der Kontinenten in Soesterberg. De buurt is nagenoeg af. Alle reden om hier met elkaar bij stil te staan, vonden de gemeente, provincie en ontwikkelaar.

Dus werden alle buurtbewoners en andere belanghebbenden uitgenodigd om in het  - tot foodtruckfestival omgetoverde - park te proosten op de voltooiing.

De zon scheen en deed de suikerspinnen glinsteren en de wijn lekker smaken, overal renden kinderen rond en buren kletsten uitgebreid bij onder het genot van heerlijke hapjes. “Wat fijn dat dit weer kan”, horen we mensen tegen elkaar zeggen. De sfeer is ontspannen en gezellig, de opkomst groot.

Welkom!
De organisatie van de gemeente Soest heet iedereen van harte welkom en licht kort toe wat het programma is van vandaag, daarna neemt burgemeester Rob Metz het woord. “De Groene Hoogte is in alle opzichten een mooie buurt geworden, maar ik ben vooral blij dat Soesterberg is verrijkt met zo’n kinderrijke buurt,” zegt hij met een grote glimlach. “Daarom reik ik graag de prijs uit voor de mooiste kleurplaat.”

Deze kunstenaars vielen in de prijzen
De prijs voor de leeftijdscategorie onder de 7 naar gaat naar Alex-Sander. Trots rent het jongetje van 3 jaar naar voren om zijn prijs in ontvangst te nemen. Daarna is het de beurt aan Elin . Zij wint de prijs in de leeftijdscategorie 8 tot 12 jaar. Later spreken we Elin nog even. Haar ouders zijn nog volop aan het klussen, want ze hebben net de sleutel gekregen en nu al heeft Elin een vriendin. Danyke woont vlak achter haar en de meiden hebben dezelfde leeftijd.

 

 

 

 

Speech van de wethouder
Na de prijsuitreiking en de toespraak van de burgemeester speecht wethouder Nermina Kundić. Ze is trots om hier te staan en met z’n allen te proosten op de totstandkoming van deze nieuwe buurt, die onderdeel is van het programma Hart van de Heuvelrug. “Mede door deze grond te verkopen, konden we investeren in meer ruimte voor natuur en dieren. Het resultaat is dat er nu een aaneengesloten natuurgebied is van wel 1000 voetbalvelden groot én dat er een prachtige buurt is gekomen. Dat we hier nu met elkaar staan  is te danken aan het doorzettingsvermogen en de daadkracht van iedereen die er de afgelopen jaren zo hard aan gewerkt heeft. Onder andere projectontwikkelaar Heilijgers en mijn collega’s van de gemeente Soest die hier ook aanwezig zijn . Mijn complimenten daarvoor. Ook wil ik een compliment geven aan de bewoners van het eerste uur. Ze hebben lange tijd in een bouwput gewoond, dat zal niet altijd makkelijk zijn geweest. Gelukkig is het eind in zicht. De puntjes worden op de i gezet en dan kan iedereen hopelijk deze zomer volop genieten van een nieuw thuis. Want dat is deze buurt echt geworden, een thuis! En nu, meer dan anders, weten we hoe belangrijk dat is.”

Enthousiaste bewoonster
Dat het hier goed voelt, bevestigd Rowan. Zij woont hier nu een jaar met haar man en twee kinderen. “Het voelde gelijk als thuis. Onze vrienden wonen om de hoek, de buren zijn leuk en onze kinderen hebben al veel vrienden gemaakt. Ik ben helemaal happy. En als ik nog wat zou mogen wensen, dan hoop ik dat het groen voor onze deur ook een speelplantsoen wordt. Nu is het een honden uitlaatplaats, vind ik een beetje zonde.”

Een nieuwe speelgoedkist voor de kinderen
Ook Anne Bijvank-Olthof wordt in het zonnetje gezet. Ze krijgt een nieuwe speelkist overhandigd van de wethouder. Anne en Sander en 2 kinderen van 3,5 en 1 jaar verruilden hun appartement in Utrecht voor een plek meer in de natuur. “Geweldig die Soester Duinen in je achtertuin. Toen we hier net woonden, zag ik bewoners met tassen vol speelgoed naar de speeltuin lopen. Mensen namen zelf spullen mee, omdat er nog niet zoveel speeltoestellen zijn. Ik bedacht de speelgoedkist. Een vaste plek waarin altijd speelgoed te vinden is. Deze was met dank aan buurtbewoners in no time goed gevuld. De laklaag hielp helaas niet tegen de regen en de kist valt nu half uit elkaar. Echt superleuk dat we van de gemeente een nieuwe, weerbestendige kist met nieuw speelgoed hebben gekregen. Nu nog een paar extra speeltoestellen en we zijn helemaal blij.”

De wethouder nodigt alle kinderen uit om spullen uit de kist te halen en daar wordt gelijk gehoor aan gegeven. Tientallen kinderen verzamelen zich nieuwsgierig rond de kist. Vooral de loopklossen vallen erg in de smaak.

Van Amsterdam naar Soesterberg
Bij een van de tafeltjes waar gezellig gekletst wordt, treffen we Hans. Hij woonde op IJburg in Amsterdam en verhuisde naar Soesterberg. “Het was even wennen, maar ook heel fijn. Ik geniet van alle ruimte in en om ons huis. Ik heb nu een eigen werkkamer aan huis en voor onze kids van 6 en 8 jaar is het hier geweldig. Mijn vrouw Marscha komt hier vandaan. Haar ouders woonden in de Apollowijk, dus de stap was voor haar minder groot.”

Je zou hier maar op kunnen groeien
Ook bewoner Nienke is aanwezig samen met haar man en schattige dochter Veerle van 1,5. Terwijl de kleine met een koffertje jeu de boules ballen rondloopt te slepen vertelt Nienke hoe ontzettend ze hier genieten. “Kijk!”, wijst Nienke, “dat hoekhuis is ons huis. We kijken dus uit op de speeltuin. Veerle staat ’s ochtends vroeg al met haar laarsjes aan bij de voordeur omdat ze weer buiten wil spelen. Dit is voor haar een fantastische plek om op te groeien.”

Alles bij elkaar kijken we terug op een zeer geslaagde middag met goede gesprekken, spelende kinderen, blije gezichten en lekkere hapjes en drankjes.

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cookie-instellingen