Soest ontvangt bronzen award in Groene Stad Challenge

28-01-2022 550 keer bekeken

De Groene Stad Challenge is een initiatief van Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel. In 2021 daagde Lodewijk Hoekstra, de bekende tv-tuinman, alle Nederlandse gemeentes uit om mee te doen.

Ruim honderd gemeenten hebben zich het afgelopen jaar laten analyseren op de kwaliteit en hoeveelheid groen binnen de bebouwde komt. Soest is als derde uit de bus gekomen en wint hiermee een bronzen award in de categorie ‘Groenste stad’. Vrijdag 28 januari werd de award overhandigt aan wethouder Aukje Treep.

Soest op derde plaats
Dat de gemeente Soest groen is weten de meesten wel. Om dit onderbouwt te zien met cijfers én een award is natuurlijk erg leuk. De Groene Stad Challenge loopt sinds 2021 en helpt gemeentes hun groenambitie sneller te realiseren. De combinatie van de methodieken van NL Greenlabel, de Husqvarna Urban Green Space Index en de kennis en data van Sweco, stelt het team in staat inzicht te geven in de mate van vergroening per wijk of buurt, en waar ruimte is voor meer groen. Sweco analyseerde hiervoor data, satellietbeelden, luchtfoto’s en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) van ruim 100 gemeentes in 6 provincies. Op basis daarvan is 24 januari jl. de volledige ranglijst van deelnemende gemeentes, bestaande uit 50 steden en 384 dorpen, bekendgemaakt.

Soest en Soesterberg scoren onder andere bovengemiddeld op het groen per inwoner. In Soest is dit 150 m2 per inwoner en in Soesterberg 119 m2, dit te opzichte van een gemiddelde van 97 in de geanalyseerde gemeenten. Ook het percentage bomen ligt met bijna 25% in Soest en bijna 30% in Soesterberg ruim boven het gemiddelde van 16% binnen de geanalyseerde gemeenten.

Uitreiking
Afgelopen maandag was de officiële bekendmaking van de winnaars in Amsterdam. Vanwege de maatregelen rondom corona kon niet iedereen hierbij aanwezig zijn. Gelukkig heeft Wethouder Aukje Treep de award vandaag alsnog in de gemeentetuin in ontvangst mogen nemen.

De Groene Stad Challenge
Voor de Groene Stad Challenge is de groenpotentie in de woonomgeving van ruim 5,6 miljoen inwoners van Nederland (103 gemeentes) in kaart gebracht: daar blijkt voor 35.000 voetbalvelden aan groen te winnen. Gemiddeld bestaat 44% van het oppervlak van de onderzochte plaatsen uit groen. De potentie is echter nog enorm blijkt uit analyse: 17.000 voetbalvelden aan publieke grond is te vergroenen (4.216 voetbalvelden aan zinloze verharding, 13.036 voetbalvelden aan parkeervakken). Daarnaast bestaat het gebied uit 18.579 voetbalvelden aan platte daken die groen benut kunnen worden. Ook blijkt er ruimte voor het planten van nog 93.485 bomen, en zijn 506.550 tuinen (de helft van de gemeten tuinen) nog meer dan 30% te vergroenen.

https://groenestadchallenge.nl/.

Top 10 van de groenste steden (inwoneraantal boven 30.000)

1. Rijswijk (Zuid-Holland) (Goud)
2. Delft (Zilver)
3. Soest (Brons)

4. Nieuwegein
5. Zeist
6. Apeldoorn
7. Doetinchem
8. Hoorn
9. Dordrecht
10. Venlo

Bekijk alle ranglijsten, analyses van alle plaatsen en de kaart van Nederland hier: https://www.hugsi.green/groenestadchallenge  

Cookie-instellingen