Proef met bestrating voor nieuwe woonwijk Vliegbasis Soesterberg

20-09-2021 1124 keer bekeken

Stratenmakers hebben een proefverharding aangelegd rondom de verkeerstoren in Park Vliegbasis Soesterberg. De aangelegde toegangsweg en de parkeervakken zijn een voorproefje van hoe de bestrating in de openbare ruimte er in de nieuw te ontwikkelen woonwijk er mogelijk uit gaat zien.

De locatie voor het aanleggen van de bestrating is niet zomaar gekozen. “De verkeerstoren op de voormalige vliegbasis is van cultuurhistorisch belang en blijft behouden voor de toekomst”, zegt Robin Siebel, projectleider Woonwijk Vliegbasis Soesterberg van de provincie Utrecht. “Dit iconische bouwwerk krijgt straks een nieuwe functie in de woonwijk.”

Proefverharding
De toegangswegen voor het verkeer en de parkeervakken maken deel uit van de uitstraling van de openbare ruimte in een woonwijk. “We willen met de proefverharding alvast de sfeer oproepen van de toekomstige straten in de nieuw te ontwikkelen woonwijk”, legt Robin uit. “We hebben voor de proefparkeervakken gebakken klinkers gebruikt in verschillende uitvoeringen. Zo kunnen we straks samen met de gemeente Zeist en de gemeente Soest een keuze maken voor de klinker die het best in het totale plaatje, maar die bijvoorbeeld ook voldoet aan de beheer- en onderhoudseisen van beide gemeenten.

Wonen in en met de natuur
Op de voormalige Vliegbasis Soesterberg komen woningbouw en natuurontwikkeling samen. Het uitgangspunt van deze nieuwe woonwijk in ontwikkeling is ‘wonen in en met de natuur’. Dit betekent dat de natuur aan de basis staat van de ontwikkelplannen. Zo staan de woningen in de natuur zonder harde grenzen tussen de woonkavels en het natuurgebied.

De woonwijk komt aan de zuidkant van Park Vliegbasis Soesterberg te liggen en grenst aan woon-werkgebied Soesterberg-Noord. Een deel van de woonwijk ligt in de gemeente Zeist en een deel in de gemeente Soest.

Programma Hart van de Heuvelrug
De toekomstige ontwikkeling van de Woonwijk Vliegbasis Soesterberg maakt deel uit van het programma Hart van de Heuvelrug. Het programma heeft in de afgelopen jaren nieuwe natuur ontwikkelt en natuurgebieden met elkaar verbonden met de aanleg van vijf ecoducten.

Naast het versterken van de natuur maakt het programma ruimte voor nieuwe woningen door het herschikken van natuur en bebouwing. In de komende jaren worden ongeveer 1700 woningen gebouwd op verschillende locaties in de gemeenten Zeist en Soest. Zo draagt Hart van de Heuvelrug bij aan de grote woningbehoefte in de regio. Daarnaast worden met de verkoop van de woningbouwkavels de inmiddels gedane investeringen in natuur en recreatie terugverdiend.

Provincie Utrecht, gemeente Zeist, gemeente Soest en Stichting Het Utrechts Landschap werken samen binnen het programma. Meer informatie over de Woonwijk Park Vliegbasis Soesterberg.

Cookie-instellingen