Woonwijk Vliegbasis uniek in alle opzichten

21-12-2020 1980 keer bekeken

Op de voormalige vliegbasis Soesterberg is het straks schitterend wonen. Woonwijk Vliegbasis Soesterberg komt op slechts tientallen meters van de landingsbaan aan de rand van een natuur en recreatiegebied. Hier vervagen grenzen tussen tuin en bos, huis en heide.

Het is de gezamenlijke ambitie van de provincie Utrecht en haar samenwerkingspartners om hier een bijzondere woonomgeving neer te zetten. 

Sinds 2017 is Robin Siebel ingehuurd door de provincie Utrecht. Aan hem de taak om het bouw- en woonrijp maken van Woonwijk Vliegbasis Soesterberg te coördineren. Geen gemakkelijke opgave, maar wel een ontzettend leuke, blijkt als we Robin interviewen.

Onderdeel van Gebiedsprogramma Hart van de Heuvelrug
“De Utrechtse Heuvelrug is een prachtig gebied. Ik ben dankbaar dat ik mee mag werken aan het waarmaken van de ambities van het gebiedsprogramma Hart van de Heuvelrug. We mogen trots zijn op de plannen die er liggen. We werken samen aan het verbeteren van de natuur én zorgen ervoor dat er kwalitatief hoogwaardige woningen komen. Die balans tussen ‘groen’ en ‘rood’ spreekt mij erg aan. Park Vliegbasis Soesterberg wordt ontwikkeld met respect voor de waardevolle ecologie, natuur en cultuurhistorie. Dat is ontzettend leuk, want hierdoor zie je de cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten straks terug in de woonwijk.”

Samen komen we verder
Het feit dat hier natuur, cultuurhistorie en nieuwbouwontwikkeling elkaar treffen, maakt dat Robin continu met allerlei partijen in contact is. “Geen dag is hierdoor hetzelfde en altijd komen we met elkaar voor nieuwe uitdagingen te staan. Zo hebben we te maken met beschermde diersoorten, archeologisch waardevol materiaal en mogelijk niet gesprongen explosieven in de bodem. Elke uitdaging moet zorgvuldig worden getackeld zodat we weer verder kunnen. Zo zetten we steeds stappen richting het uiteindelijk doel: de verkoop van de gronden ten behoeve van de woningbouw. De verschillen de uitdagingen waar we voor staan maken dat we nog niet zijn waar we misschien hadden willen zijn in het project. Ik snap ook dat mensen niet kunnen wachten om meer te weten over de start verkoop van de woningen. De belangstelling om op deze unieke plek te kunnen wonen is groot.”

Zo veel ruimte en slechts 250 woningen
De Woonwijk Vliegbasis Soesterberg bestaat straks uit vrijstaande villa’s, twee-onder-een-kapwoningen en levensloopbestendige patiowoningen. Cultuurhistorische elementen als de verkeerstoren, de taxibaan (rollerbaan) en de groepsschuilplaatsen voor vleermuizen krijgen ook een plek binnen de nieuwe plannen. Hoe bijzonder is dat!

Drie woonwerelden
Woonwijk Vliegbasis heeft straks drie verschillende woonwerelden. U kunt wonen in het bos, in het heidelandschap of aan de rollerbaan. Door woonvorm, architectuur en landschap aan elkaar te koppelen krijgt elke ‘wereld’ een sterke identiteit en heel prettige sfeer. Deze woonwerelden zullen ook met ontwikkelaars nog verder worden doorontwikkeld.

Wonen in het bosgebied
Stelt u zich eens voor, elke dag dat ultieme vakantiegevoel door één te zijn met de natuur. De veldleeuwerik horen fluiten en zien hoe de wisseling van de seizoenen het bos doet verkleuren. Het kan uw toekomst zijn. In het bosgebied van Woonwijk Vliegbasis Soesterberg komen vrijstaande en twee-onder een-kapwoningen. Er zijn wellicht ook mogelijkheden om op één van de vrije kavels uw eigen droomhuis te bouwen. We laten zo veel mogelijk bomen staan om die unieke bossfeer te behouden.

Met uw tenen in het gras
In een gemeenschappelijk heidelandschap gaan we tweelaagse woningen bouwen. Het open gras en heidelandschap van het Park Vliegbasis Soesterberg wordt als het ware de wijk ingetrokken. Natuurlijk heeft u hier een eigen tuin of terras, maar deze is bescheiden van formaat en sluit aan op het omringende landschap. Het resultaat: de verbinding met de prachtige omgeving blijft intact en u woont echt midden in de natuur.

Wonen aan de voormalige rollerbaan
Waar vroeger de vliegtuigen taxieden, kunt u straks wonen. De rollerbaan, een cultuurhistorisch element van de voormalige vliegbasis, blijft namelijk bestaan. Hierlangs komen woningen met een ruime begane grond, waardoor een slaap- en badkamer op de begane grond tot de mogelijkheden behoort. De patiowoningen met beschutte buitenruimte bestaan uit één of twee lagen. De woningen aan de parkzijde zijn laag en terughoudend in kleurstelling en verlichting. Hierdoor voegen ze zich bescheiden in het bestaande landschap.

In 2021 hopen we meer over deze unieke woonwijk te kunnen vertellen.

Cookie-instellingen