Rijksvastgoedbedrijf spoort munitie op in bodem van Vliegbasis Soesterberg

15-09-2020 780 keer bekeken

Afgelopen winter is gestart met de opsporing van Niet Gesprongen Explosieven (NGE) bij de beoogde nieuwe woonwijk Vliegbasis Soesterberg. Grote delen van het westelijk bosgebied zijn toen afgezocht, maar er zijn nagenoeg geen oude munitieresten aangetroffen.

Onder begeleiding van een archeoloog zijn er wel resten van een oude Duitse luchtafweerstelling uit WOII vrij gegraven. Hierdoor werd een loopgravenstelsel zichtbaar en zijn er veel gebruiksvoorwerpen gevonden waaronder theekopjes, mosterdpotjes en tandenborstels.  

Tijdens het broedseizoen van de veldleeuwerik, die in grote getale op de voormalige vliegbasis voorkomt, hebben de werkzaamheden stil gelegen. Nu het broedseizoen ten einde is kunnen de nog niet onderzochte delen van het westelijk bosgebied dit najaar verder worden onderzocht. 

Langs de Batenburgweg is, na het verwijderen van het aanwezige groen en een aarden wal, ook begonnen met de opsporing van mogelijke NGE in de bodem. De aanwezigheid van oude vervallen communicatiekabels van het vliegveld hebben daar voor vertraging gezorgd, de opsporing van NGE wordt ook in gebied dit najaar hervat.

 

Benieuwd naar de archeologische vondsten die gedaan zijn? Bekijk dan hier het filmpje, waarin de archeoloog het verhaal over de vondsten vertelt.

 

 

Cookie-instellingen